2011. március 4., péntek

Paprikás perec füstölt kolbásszal

Már egy ideje izgatja a fantáziámat egy vasi-zalai specialitás, egy hungaricum, a paprikás perec, de sajnos eddig egyik receptkönyvemben sem találtam rá. Viszont az egyik internetes oldalon találtam egy receptet, ami csak általános ugyan, de kiindulópontnak pont megfelelt. következzék hát a hungaricum, a paprikás perec receptje.

hozzávalók:
25 g friss élesztő
1 dl langyos tej
1 ek cukor
1 ek liszt (szórni)
3 dl kefir vagy aludttej
2 ek (40g) zsír
800 g liszt

5 ek pálinka/borpárlat
1 ek paprikás fűszerkeverék

2 dl víz, 1 ek zsír, 1 tk fűszerpaprika, 1/2 tk erős pista

Elkészítés:
Az  élesztőt langyos cukrozott tejbe morzsoltam, majd tetejét liszttel megszórva a radiátorra tettem felfutni. amikor a duplájára futott az élesztő összekevertem a liszttel, a langyos kefirrel, a zsiradékkal, alkohollal és a fűszerekkel. fél óra alatt alaposan meggyúrtam a tésztát, majd meleg helyen kendővel letakarva hagytam kelni. Fél óra múlva 4x4 felé vágtam és kb 20 cm hosszúra sodortam, vigyázva, hogy nagyon ne törjem össze a tésztát. karikákat formáltam belőle és hideg sütőbe toltam a tepsikre helyezett pereceket.
a legmagasabb fokozatra kapcsoltam a sütőt, majd mielőtt megsültek, a pereceket a felforrósított paprikás lébe mártottam és visszatettem a sütőbe, hogy ropogósra piruljanak.

Tipp: én egy kevés kockára vágott füstölt kolbászt is kevertem bele, de az eredetibe nem kell.

Nincsenek megjegyzések: