Régi vendéglátós kifejezések

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M
N - O - Ö - P - R - S - T - U - Ü - V - W - Z

A
Abérolás

    Előfőzés az első forrásig. Célja, hogy az ételek kellemetlen ízét, szagát, színét stb. eltávolítsa és a további főzési munkálatokat megkönnyítse.

Ablette

    Sügér

Abszintüröm

    fehér üröm (Artemisia absinthium)

Acetabulum

    mértékegység, 6 kanál

Ad necessitatem

    szükség szerint

Add fel

    Tálald, tedd az asztalra.

Addál

    hozzáad

Ádáz

    mondják még ádázó büröknek, vagy mérges ádáznak is (Aethusa cynapium)

A la discretion

    Svéd asztal. Kevesen tudják, hogy ez nem napjaink kedvelt kínálata. Már A XVIII. században is ismerték Pl. Jókai Mór a 140 évvel ezelőtt, az 1854-ben megjelent "Kárpáthy Zoltán"-ban pontos leírását adja. Még annak az azóta sem változott magyar szokásnak is, ahogyan egy intésre megrohamozzuk az asztalokon felhalmozott finomságokat, és azok járnak a legjobban, akik a előre tülekednek...

Aedemata

    ödéma, vizenyő

Aer

    levegő

Aetheroleum

    illóolaj

Áfonya

    fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.)

Agárcsecsfű

    varjúhájféle (Sedum)

Agárfű

    agárkosbor, agármony, agármonyfű (Orchis morio L.) hasmenés, bélgyulladás és emésztőszervi problémák ellen, alkalmazott szer, afrodiziákumként is használták.

Agárszilva

    magvaváló szilva

Aggófű

    közönséges aggófű (Senecio vulgaris L.), esetleg jakabnapi (Senecio jacobaea L.) vagy szaracén (Senecio ovatus Willd.) aggófű, valamennyit vérzéscsillapításra, különösen az anyaméh vérzése ellen alkalmazták

Agrimonia

    apróbojtorján, közönséges párlófű, (Agrimonia eupatoria L.)

Agua gonista

    1. a festő rekettye (Genista tinctoria L.) szárított virágos ágainak főzete 2. a gányavirág (flores ganistae) főzete

Akó

    helyenként változó nagyságú űrmérték, kb. 60 icce (a magyar akó 53,72 l, a bécsi akó 56,59 l)

Alamuszvirág

    kökörcsin (Pulsatilla)

Alassza

    megaltatja

Alat

    megaltat, vö alatlanság, álmatlanság, alvászavar

Albertlevél

    közönséges babér (Laurus nobilis L.) levele

Áldottfű

    benedekfű (Cnicus benedictus L.)

Alfafű

    eszpartófű, halfafű, lósörényfű (Stipa tenacissima)

Alkörmös

    Phytolacca americana L. (Phytolacca decandra L.), gyógyításra, fertőzés, gyulladás ellen és festésre egyaránt használt növény.

Aloe

    vagy aloes 1. keserű hashajtó orvosság 2. orvosi aloé (Aloe vera) 3. tövises/szúrós aloé (Aloe ferox) 4. égettborfajta.

Aloéfa

    sasfa (Aquilaria malaccensis) aloepatica, aloepaticum, aloepatium, aloehepatica, aliopaticum: aloehepatica, az afrikai aloe-fajok kiszárított, májszínű, zsírfényű tejnedve, amelyet Aloe hepatica néven hoztak forgalomba. Hashajtó hatású, nagy adagban vetélést okozhat.

Aloephaginas

    aloe-készítmény.

Álomhozó fű

    maszlagos nadragulya (Atropa bella-donna L.)

Alpesi sisakvirág

    Aconitum napellus L. s. l., krónikus fájdalmak esetén használt, erősen mérgező növény

Alpesiibolya

    ciklámen (Cyclamen)

Álpozdor

    keserűsaláta (Reichardia picroides)

Alsine

    közönséges tyúkhúr. (Stellaria media)

Álszékfű

    kaporlevelű ebszékfű. (Tripleurospermum inodorum)

Általag

    átalag, kis hordófajta, kb. 80—90 icce, 67—75 l.

Általver

    1. áttör 2. lepárol, desztillál.

Alues

    vagy alves, aloes, délszaki növény, keserű hashajtó orvosság, talán a tövises/szúrós aloé (Aloe ferox)

Amaricium

    jó illatú kenőcs.

Amarus

    keserű.

Amerikai keresztlapu

    amerikai keresztlapu: (Erechtites hieracifolia)


Amerikai paprika

    cayenne-i bors. (Capsici fastigiati)


Amomummag

    1. szegfűbors (Pimenta officinalis) 2. álgyömbér (Amomum M-Zing) 3. kis kardamomum (Elettaria cardamomum (Amomum))

Amylum

    keményítő.

Amurett

    Csontvelő pirítóssal. A XVIII-XIX. század forduló idejében készült leírásokban, irodalmi művekben gyakran olvasható.

Angelika

    1. orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)
    2. ritkán erdei angyalgyökér (Angelica sylvestris L.)

Angol fűszer

    szegfűbors. (Pimenta officinalis B.)

Agol menta

    borsmenta. (Mentha piperita L.)

Angol mustár

    fehér mustár. (Sinapis alba L.)

Angol paprika

    cayenne-i bors. (Capsici fastigiati B.)

Angolnafű

    tengerifű. (Zostera marina)

Angolperje

    kurtaperje. (Lolium perenne)

Angostura

    A báritalok ízesítésére sötétbarna színű, délszaki fűszerekkel kevert, kissé édeskés, de alapjában keserű ízű likőr. Mit-Mihez

Angyal édesgyökér

    édesgyökerű páfrány. (Polypodium vulgare L.)

Angyalfű

    vagy angyelika 1. orvosi angyalgyökér. (Angelica archangelica L.) 2. ritkán erdei angyalgyökér. (Angelica sylvestris L.)

Angyalgyökér

    orvosi angyalgyökér. (Angelica archangelica L.) és drogként használt gyökere.

Angyalrúgta fű

    pénzlevelű lizinka. (Lysimachia nummularia L.)

Ánizs

    Pimpinella anisum L., nyálkaoldó és köptető, enyhe görcsoldó és szélhajtó hatású szer, a népi gyógyászatban az anyatej elválasztás fokozására is alkalmazták.

Anslog

    vagy ánslóg kénes adalék sör, ill. bor javítására.

Antósfű

    kerti rozmaring. (Rosmarinus officinalis L.)

Anyafű

    1. fekete üröm. (Artemisia vulgaris L.) 2. őszi margitvirág. (Tanacetum parthenium (L.) 3. orvosi székfű. (Matricaria recutita L. (Chamomilla recutita (L.) Rausch.)) 4. sárkánykontyvirág. (Dracunculus vulgaris)

Anyaméhfű

    1. citromfű. (Melissa officinalis L.)
    2. szúrós gyöngyajak. (Leonurus cardiaca L.)


Anyarozs

    Claviceps purpurea, a termesztett rozs (Secale cereale L.) magházszövetében fejlődő gomba, korábban a méh vérzése ellen alkalmazták.

Anyaszegfű

    a szegfűszeget szolgáltató fa (Eugenia aromatica Baill.) éretlen, megszárított termései.


Apiom

    vagy apium: a zeller (Apium graveolens L.) termése.

Apium melilotum

    talán fehér somkóró. (Melilotus albus Desr.)

Apium risus

    torzsikaboglárka (Ranunculus sceleratus L.)

Appetitus

    étvágy.

Applicál

    alkalmaz.

Approbál

    hitelesít.

Apró békalencse

    (Lemna minor L.), nátha, ödémás duzzanatok ellen használt növény.

Apró csibeláb

    vagy pici csibeláb, madárlábfű (Ornithopus perpusillus)

Apró gombvirág

    vagy kicsiny gombvirág: (Galinsoga parviflora)

Apró sármag

    a kis sárfű (Euphorbia esula L.) magja.

Apróbojtorján

    vagy (közönséges párlófű, aprófű): (Agrimonia eupatoria L.), hasmenés, nyálkahártya- és bőrgyulladás esetén használták; a népi gyógyászat főként toroköblítő szerként alkalmazta.

Aprófenyő

    közönséges boróka. (Juniperus communis L.)

Aprófű

    1. apró lucerna. (Medicago minima)
    2. apróbojtorján, közönséges párlófű, (Agrimonia eupatoria L.)

Apróharisnya-csalán

    kis csalán. (Urtica urens L.)

Aprómag

    a fogpiszkálófű (Ammi visnaga (L.) Lam.) érett, szárított termése.

Aprómályva

    1. aprómályva. (Malva pusilla Sm.)
    2. papsajtmályva. (Malva neglecta Wallr.)

Aprószerecsenmag

    a fogpiszkálófű (Ammi visnaga (L.) Lam.) érett, szárított termése.

Aprószőlő

    ribizli (Ribes rubrum)

Aprószőllő

    (helyesen: apró-szőlő) 1. apró szemű déli aszúszőlő
    2. A ribiszke régies kifejezése. Mit-Mihez

Aprószulák

    Convulvulus arvensis L., hashajtó hatású növény.

Aqua destillata

    párlat.

Aqua euphrasiae

    eufrázia-víz, az orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis L.) párlata.

Aqua gonista

    1. a festő rekettye (Genista tinctoria L.) szárított virágos ágainak főzete
    2. a gányavirág (flores ganistae) főzete.

Aqua reginae

    a királyné vize, általános gyógyításra, roborálásra használt párlat.

Aqua zedoarine

    zedoária gyökérből (Zedoariae radix) készült párlat. A gyökérben lévő illó olaj a nyálkahártyákra és a gyomornedvnek elválasztására ingerlőleg hat, ezáltal diétazavaroknál is jótékony hatása lehet. A magyar gyógyszerkönyvben előírt illatos ecetnek (acetum aromaticum) is egyik alkotórésze.

Aquavita

    fűszeres, színesített pálinkafajta.

quosus

    vízzel készített.

Aranybors

    cayenne-i bors. (Capsici fastigiati B.)

Aranycsésze

vagy aranycsészevirág: vetési boglárka (mezei boglárka, kefefű, (Ranunculus arvensis)
Aranyevő pintyő

    kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

Aranyfonalfű

    közönséges aranka (Cuscuta europaea)

Aranyfű

    kis fecskefű (Chelidonium minus)

Aranygelét

    vagy aranyglét sötétsárga vagy vöröses színű ólom oxid (lithargyrum auri)

Aranyhalvirág

    Columnea gloriosa

Aranykafű

    közönséges aranka (Cuscuta europaea)

Aranykulcsocska

    kankalin (Primula)

Aranymák

    kakukkmák (Eschscholtzia).

Arannyal versengő

    1. vérehulló fecskefű (Chelidonium majus L.)
    2. kis fecskefű (Chelidonium minus),
    3. vetési boglárka (mezei boglárka, kefefű, Ranunculus arvensis).

Aranyos istápfű

    közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea L.)

Arányoz

    vél, becsül, arányt állapít meg.

Aranysaláta

    salátaboglárka (Ranunculus ficaria)

Aranyvíz

    sáfránnyal sárgított, gyógyfüvekből készült víz.

Areopatica

    aloehepatica, az afrikai aloe-fajok kiszárított, májszínű, zsírfényű tejnedve, amelyet Aloe hepatica néven hoztak forgalomba. Hashajtó hatású, nagy adagban vetélést okozhat.

Ariston

    Régi étkezési szokásokkal foglalkozó könyvekben, leírásokban gyakori. (Az utóbbi időben definícióját keresztrejtvényben is meg lehetett találni.) A görögöknél reggeli volt, borba mártogatott kenyérből állt.

Jelentette ezen kívül még az étkezést, melynek ideje a délelőtti munka befejezése után úgy dél felé volt, s mely már meleg ételekből s több fogásból állott.
Articsóka

    Különösen a XVIII-XIX. század forduló előtti szakácskönyvekben gyakoriak a belőle készített ételek. Húsos levelei és talpa főzve, valamint sütve különleges kulináris csemege. Ínyencségek, exkluzív ételek alapanyaga. Mit-Mihez

Assiettek

    Vegyes felvágottak. Mélyebb tányér (saláta, gyümölcs, becsináltak stb. felszolgálásához). Régies leírásokban gyakori.

Aszalék leves

    Tejfeles, lisztes, aszalt gyümölcsből készített (böjti) leves. Lásd még: Cibere

Asztaldísz

    Az iparszerű vendéglátáshoz szorosan hozzátartozó tárgyak, díszítmények összessége. Ünnepi asztalok, fogadások, beiktatások stb. alkalmából használt, fémből és a legkülönfélébb anyagokból készített, az asztalok, illetve az étkezés és a készítmények díszítésére szolgáló alkalmatosságok, eszközök stb. (Különösen jelentősek voltak a cukrászok cukorból, marcipánból és tragantból készített asztaldíszei. Mint pl. Ruszwurm egyik elődje Richter, aki Erzsébet és Ferenc József magyar koronázási asztalát készítette, vagy Klement vadállat jelenetet az 1900-as párizsi világkiállításra.)

Asztalrend

    A vendégek ülési, ültetési rendje rang, személyes viszony vagy sajátos meghatározók stb. szerint. A helyeket névjegyekkel jelezték, illetve jelzik.

Auflag

Főleg XIX, és XX sz eleji étlapokon, menülapokon, szakácskönyvekben és ételleírásokban szereplő kifejezés, amely feltétet, többnyire húst, jelentett
Ájnspenner

    Annyi, mint "egyfogatú". A fél pár virsli pörkölt vagy lecsós szaftban, sör, illetve borkorcsolya vagy zónaételként kínálva. A XVIII-XIX. század fordulótól a 30-as évekig volt rendkívül divatos. Bródy, Krúdy, Molnár Ferenc stb. műveiben gyakran előfordul.

Ákovita

    A középkortól szinte napjainkig népszerű ízes és édesített pálinkaféle. A kifejezés az "aqua vitae" = "az élet vize" latin kifejezésből származik. A régi gyógyszeres-cukrászok specialitása. Fűszerekkel vagy gyümölcsökkel ízesítették, mézzel vagy nádcukorral édesítették az alapul szolgáló, rendszerint borpárlatot vagy törkölyt.

Alta

(vagy átó = oltó)

    A sertés gyomrából készített oltóanyag, melyet a tej gyors altatásához (túró és sajt készítés), használnak fel. Készítésének leírása itt olvasható.

Állát elhányni

    Antik szakácskönyvekben található régi kifejezés. Annyit jelent, mint a konyhai műveletek előtt a szárnyasok csőrét le kell vágni.

Axtanolaj

    talán borostyánolaj (vö. akstan 'borostyán')

Azontul

    helyesen: azontúl - azonnal

lap tetejére



B
Baba

    A XVIII-XIX. század forduló idején kiadott szakácskönyvekben gyakori. Lengyel eredetű, erősen fűszerezett lepény. Mazsolával, malaga-szőlővel, citromhéjjal és tejfellel készítették.

Bába (kenyér)

    Átpasszírozott borsóval leöntött, tojásban és vajban pirított kenyér, melyet kemencében sütöttek. (Régi szakácskönyvekben olvashatjuk.)

Badlicsan

    Főleg A XVIII. században népszerű, Jókai műveiben pl. több helyen is megemlített török eredetű ínyencség. Bodzavirág fokhagymával, gyömbérrel, borssal és ecettel.

Badian

    kínai csillagánizs (Illicium verum; anisum stellatum)

Balzsamos aranyvirág

    (ua. mint Boldogasszony tenyere, Boldogasszony mentája): Tanacetum balsamita L., mentaillatú növény, máj- és epepanaszokat, menstruációs zavarokat orvosoltak vele.

Badminton

    Főleg Amerikában, de onnan származva kontinensünkön is leginkább a XVIII-XIX. század forduló körül rendkívül népszerű, friss uborkaszeletekből készített hideg bólé.

Bagolyborsó

    Csicseriborsó. Mit-Mihez

Bagolytüdő

    Régi szakácskönyvekben az aszalt szilvát jelölték így, egyes helyeken egy sütemény féle.

Baiser

    Ejtsd: bezé. Tojással, tojáshabbal, liszttel, cukorral készített két lapocska. Közé fagylaltot tettek tejszínhabbal és gyümölccsel. A millenniumi kiállítás idején külföldön, de idehaza is igen kedvelt édesség volt.

Balomba

    Tejszínhab vaníliával. Főleg a századelőn kedvelt nyalánkság volt.

Bavaroise

    Citrom vagy narancsvirágos, teás italkülönlegesség. Főleg elegánsabb kávéházakban, mulatókban és cukrászdákban kínálták. A XVIII. század egyik jellegzetes itala volt.

Báránycímer

    Régi szakácskönyvekben az állat combját jelenti. (Így jelölték a berbécs - másként ürü vagy juh combját is.)

Báránypirító

    festőbuzér (Rubia tinctorum L.)

Bárányüröm

    1. fehér üröm (Artemisia absinthium L.) 2. sziki üröm (Artemisia maritima L.)

Beléndfű

    koriander (Coriandrum sativum L.)

Betonika

    orvosi tisztesfű (Betonica officinalis L.)

Boldogasszony tenyere

    balzsamos aranyvirág (Tanacetum balsamita L.), mentaillatú növény, máj- és epepanaszokat, menstruációs zavarokat orvosoltak vele

Blaumontag

    Annyi, mint korhely-hétfő. (Suszter vagy kocsmáros hétfőnek is hívták.) A céhes időkben ekkor találkoztak, mulattak a vasárnapon, ünnepnapon is nyitva tartó foglalkozások képviselői. Korabeli leírásokban, irodalmi művekben gyakorta találkozunk ezzel a kifejezéssel.

Beigli

    (bájgli) A régi magyar szakácskönyvekben mákos vagy diós hajtványként, pozsonyi patkóként vagy pozsonyi mákos vagy diós tésztaként is szerepel. Ma is használt kifejezés.

Beluga

    Régi leírásokban, főleg receptekben az óriási harcsa megnevezése.

Berbécs

    Régi receptekben a juh, kos, és ürü megnevezése. Ma is használt kifejezés.

Berbence

    Hordó formájú fa edény, melyet a havasi pásztorok tej tárolására használtak.

Behram

    Legendás emlékű és életű török kereskedő, aki először szállított Budára (1579) kávéfőzéshez kávét - az egykori feljegyzések szerint.

Billikom
1. nagy, kupaszerü borosserleg üvegből, kristályból v. fémből,
2. ivótársaság

Bischof

    Magyarosan "püspökvíz". Narancsleves régi üdítőital. Ma is használt kifejezés.

Bitok

    Vajban kisütött apró bélszínszeletkék.

Bobájka

    Régi étel, apró kelt tészta mákkal, dióval megszórva.

Borsolás ideje

    Régi szakácskönyvekben olvasható. Annyit jelent: akkor kell megkezdeni az étel (leginkább húsféle) fűszerezését.

Bosporos

    Rántott disznóhús ecettel, fokhagymával, borssal. (Eredetileg borsporos. Érdekes történeti magyarázatát Ráth Végh István adta 1955-ben a "Magyar Kuriózumok" c. könyvében.)

Botfánk

    Régi, különösen erdélyi szakácskönyvekben a kürtöskalács neve.

Boza

    ...vagy BOSZA - Kunoktól származó, kukoricából, kölesből, ritkábban árpából poshasztatott savanyú sörféleség. Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban gyakorta előfordul.

Bubuta

    Kenyér, kalács, kelt tészta maradéka összeaprítva, tejjel leforrázva és túróval, mákkal, dióval, esetleg pirított borsos káposztával stb. ízesítve.

Bucsér

    Rozs-szalmából font, hasított fűzfavesszővel kötözött (bab) tartó edényféleség.

lap tetejére



C

Cabaret

    (ejtsd: kabaré) 1. Régi szakmai könyvekben gyakran szereplő felszerelési tárgy. Lapos, több részre osztott befőttes tál. (Neve onnan ered, hogy kabaréműsoros vendéglátóhelyek egyik jellegzetes tálalóeszköze volt.) 2. A csapszék neve is régi leírásokban.

Cakumpakk

    A XVIII-XIX. század fordulóig - s helyenként azóta is kínált levesféleség. Az 1993-ban megjelent "Gasztronómiai Lexikon" a következőket írja: "Olyan bableves, amelyben csipkedett tészta (csipetke) és krumpli is főtt. Sajnos, ez nem is szakszerű, nem is igaz. Leghitelesebb Jókai leírását szó szerint idézni: "Életemből" c. munkájából. Az alcsuti szüreti lakoma kapcsán is emlegeti, ahol a Tömörkény István által receptesített bakagombóccal és cakumpakkal (így írandó és nem "cakompakk" -ahogy az idézett lexikon írta!) kínálták: "Ebben van paszuly, burgonya, rizs, káposzta, közbe vegyített bőrös pecsenyedarabokkal, feleresztve rántáslével, paprika a tetejébe." Megemlítendő, hogy Jókain kívül Mikszáth, Tömörkény, Bródy, Móricz és mások műveiben is többször előfordul.

Calville

    Eperalma, vagy püspökalma.

Caserole

    (ejtsd: kászról) Régi szakácskönyvekben és szakmai munkákban gyakori kifejezés. A mély, nyeles (főleg vasbádogból készített) serpenyőket hívták így.

Centariumfű

    Búzavirág (Centaura cyanus) Forrázatát külsőleg szemgyulladásra borogatására, toroköblögetésre használták.

Celler

    zeller népies neve: celler (Apium graveolens) A zeller csökkenti a vér cukorszintjét, vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!

Celtli

    szeletelt, szelet

Centaurea

    ezerjófű (Centaurea)

Chipolata

    (ejtsd: csipoláta) Spanyol eredetű kolbászocskák, melyeket A XVIII. század második felében körítésül ajánlottak és írtak le.

Cifrázni

    (czifrázni, felcifrázni) Díszíteni, feldíszíteni. XIX. századi szakácskönyvekben használt gyakori kifejezés (pl. a Pesti Képes Szakácskönyvben - 1894 - olvassuk: "A borjúkrokettet sült zöld petrezselyemmel cifrázd fel".)

Cibere

    Régi savanyú levesfajta. Ecettel vagy tejfellel ízesített. Szárított, aszalt vagy friss, de savanykás gyümölcsökből, máskor kovászolt árpaléből, esetleg cefréből készítették. Egyes hazai vidékeken a népi konyha ma is használt kifejezés, készítik és kínálják.

Cicege

    Régi leírásokban gyakran előforduló krumplis-lepény fajta.

Cider

    Almabor. Különösen a német nyelvterületeken használt kifejezés.

Cika

    káposzta, káposztatorzsa.

Cikakáposzta

    A torzsával együtt és laskára vágott (aprított) káposzta. Krúdy Gyula számos művében is, és korabeli irodalmi alkotásokban gyakori. Mit-Mihez

Cikória

    Katángkóró. A téli időszak jelentős vitaminforrása, jól segíti az emésztést, ásványi sókban gazdag.


Citronád

    (Citronát) = kandírozott (cukrozott) citromhéj. 1. Citromhéj + cukor összefőzve (úgy készül, mint a cukrozott narancshéj). 2. Sütemény is: cukor, mandula, tojás sárgája, csokoládé, kenyérmorzsa, tojáshab és vanília alkotják a hozzávalókat. A tésztát tortaformájúra sütötték. A XVIII. században kedvelt édesség volt. Mit-Mihez Lásd még: kandírozás

Cimet

    Fahéj. (Cinnamomum verum vagy C. zeylanicum), népies nevén ceyloni fahéj, cinet, cimet vagy cinnamomi a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum növénynemzetség egyik legismertebb faja. Mit-Mihez

Ciprusfű

    ürömcserje: Fehér üröm (Artemisia abrotanum) Ebből a növényből készült a századforduló kedvenc „művészitala”, az abszint, ami könnyű kábító hatása miatt kedvelt volt egészen addig, míg be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt.

Claret

    (ejtsd: kláré) Vörösborból fahéjjal és szegfűszeggel ízesített leves vagy mártás.

Cobák

    (másként cubák, cupák) - Szárnyasnak vagy marhának, borjúnak, sertésnek, juhnak stb. sütött vagy megfőzött combja. A húsos csontot (+húsos koncot) is így nevezték. Jelenti még a vásárolt húshoz nyomatékul adott értéktelenebb húst és csontfélét is. Gárdonyinál, Jókainál, Mikszáthnál, Krúdynál és más íróknál gyakori hangulatos, de ma is használt kifejezés.

Cochenille

    helytelenül: COCENILE Régi szakácskönyvekben gyakran előforduló kifejezés, kármin festék, melyet az amerikai cochenille-bogártól nyerünk - gyógyszerként, vagy fogkrémek, fogporok színezésére is használták. Lásd még: GRANA

Cövekelni

    Régi receptekben, leírásokban gyakori kifejezés. Beleerőltetni a húsba a tölteléket, szétfeszíteni a húst a töltelék számára.

Confectum

    Régi szövegekben gyakran előforduló megjelölés. Általában általánosan az édesség megnevezése, de a szöveg szerint jelenthet süteményt, sőt cukrozott gyümölcsöt is.

Confetti

    Régi szövegekben a cukrozott gyümölcs gyakori neve.

Cukorkandl

    darabos cukor (ua. mint cukkerkandl)

Cvibak

vagy cvibakbrot: kétszersült
Cs
Csajtos hús

    Régi receptekben előforduló szó, a nedves húst jellemezték vele. Az északi országrészekben, a régi palóc ételleírásokban, de egyes helyeken még nemrégiben is használt szó.

Csapláros

    Az a személy, aki a csapra ütött (boros, sörös) hordót kezelte. Foglalkozást jelölő kifejezés. A korcsmáros megfelelője. A XVI. századtól általánosan használták.

Csapszék

    Állványféle készség, amelyre a kisebb hordót rakták, hogy a benne elhelyezett italt ki lehessen mérni. A legegyszerűbb (elsősorban a vásári) italmérést is így hívták régen. Később, a XIX. századi vendéglátásban - így Petőfi írásaiban is - a kis és kurta kocsma népszerű megjelölése volt.

Csipke

    csipkebogyó a vadrózsa áltermése (magnélkül) - (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus) - (hecsedli, petymeg, csitkenye), magas C-vitamin tartalma miatt, kitűnő gyógytea és bor készíthető belőle.

Csipkefa

    csipkerózsa gyepürózsa, vadrózsa, kutyarózsa, (Rosa canina) termése a csipkebogyó, petymeg,

Csima

    növény-torzsa

Csirág

    Az étkezési spárga régi magyar neve. Kazinczynál, Jókainál, Krúdynál, Mikszáthnál, Gárdonyinál stb. gyakran használt megnevezés.

Csitkenye

    A csipkebogyó-, és az áfonyalekvárt egyaránt nevezték így Erdély egyes vidékein. Mit-Mihez

Cseresznye-víz cseresznye

    Főleg A XVIII. század közepén népszerű alkoholos üdítő ital. A cseresznyét magvastól összetörték, vízzel vegyítették, cukorral leöntve hosszú ideig érlelték, majd többször leszűrve és palackozva kínálták. (Készülhetett eperből, málnából, szőlőből stb. is.) Régi receptkönyvekben gyakori. Felújítása mai vendéglátósoknak ügyes reklámlehetőséget is jelentene, és bevezetése biztos üzleti sikert is hozhat.

Csombor

    kerti csombor, vagy borsika, (Satureja hortensis L.)

Csomoszolni

    "Csomoszold meg" kifejezésként régi szakácskönyvekben a jelentése: megtörni, összezúzni, préselni.

Csucsorka

    Erdélyben az edényen a víz öntéséhez kicsúcsosodó ajak, felvidéken áfonya, áfonya lekvár. Mit-Mihez

Csuhé

    Kukorica csövét borító levelek. Mit-Mihez

Csupka

    csuma, növényi szárrész, termés kocsánya


Csurdítás, Csurdítós

    XVIII-XIX. századi szakácskönyvekben, leírásokban, irodalmi alkotásokban szereplő, elsősorban erdőben készített (pl. a vadászoknál) népszerű étel. Nyársra húzott és parázson pirított füstölt szalonna vagy füstölt sonka vöröshagymával.

Csuszpájz

    Németből származó, régebben gyakrabban használatos, vastag főzeléket jelent.

Csurka

    vagy TYURKA - Búza vagy kukoricaliszt abáló lében péppé főzve, zsíron, paprikán átsütve, bélbe töltve, vérrel, májjal ízesítve és kifőzve.

Csügör

    Alma v. vadkörte ecet
lap tetejére



D
Dalauzi

    Régi, mézzel készült erdélyi (örmény) étel.

Deák konyha

    A patika régies, tréfás elnevezése. Jókai is idézte a híres régi közmondást: "Jobb a magyar konyha, mint a deák konyha." - ahol az utóbbi nem a latin (olasz) ételekre vonatkozó megállapítás!

Demikát

    Felvidéki, régi receptkönyvekben és leírásokban szereplő, túróval készült leves. Mikszáth idejében, műveiben még gyakori volt.

Dickhal

    Tonhal

Dictalmus

még több hasonló néven is említett: dictammus, dictamnus, dictamos, dictamosfű, dictamus - nagy ezerjófű (Dictamnus albus L.)
Disznódinnye

    varancsos tök, dísztök, nyakas felfolyó, (Cucurbita pepo subsp. pepo var. microcarpina)

Disznó nyúlja

    vagy NYUJJA - A sertés keresztcsontja a rátapadó inakkal. Régi szakácskönyvekben általánosan használt kifejezés volt.

Domika

    Túróval és kaláccsal (ritkábban kenyérrel) készített régi erdélyi étel.

Döblec

    A sütőtök neve egyes vidékeken, régen. Mit-Mihez

Dödölle

    Krumpligánica, egyes helyeken a kukoricából készült gánicát is így nevezik. Elkészítése

Dübbencs

Kapros, tejfölös, sós, kelt-tészta. Változatok
Dragon

    Régi ételleírásokban és egyes helyeken a tárkony neve. Mit-Mihez

Duzma

    Régi magyar receptekben így írták a felfújtat.

Dziad

    Gyümölcs-szörppel, mazsolával és datolyával töltött, összehajtogatott lepény-féle. Régebben divatos, a Balkánon át Keletről tanult édesség.

lap tetejére



E

Ebtej

    1. farkas-kutyatej (Euphorbia cyparissia L.)
    2. hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris L.)

Édeslapu

    réti lórom (Rumex obtusifolius)

Egérfarok

    vsz. egérfarkúfű, azaz közönséges cickafark (Achillea millefolium L.)

Égettbor

    égetett szesz, pálinka

Egyfogatú

    vagy EINSPANNER XVIII-XIX. század fordulós irodalmi alkotásokban, pl. vendéglátóhelyek bemutatásaiban gyakori kifejezés. Zónaételként is szerepelt, kávéházak sörkorcsolyája is volt. Pörköltszaftban kínált fél pár virslit jelent, amit friss, ropogós héjjú kenyérrel, sós kiflivel vagy zsemlével tálaltak. (Krúdy Gyula több elbeszélésében is olvashatunk róla.)

Ejtel

    Régi űrmérték, kb. 7,5 dl, 2 ejtel = 1 kupa, az erdélyi akó, a veder tizenhatod része, kb. 1,5 l

Ejteles edény

    Régi szakácskönyvekben olvasható ez a konyhai edényfajta, mely tulajdonképpen kis mély lábas. (Az "ejtel" nevű régi magyar mértékegységből származik, mely a kupa vagy veder nyolcadrészét jelentette.) Megjegyzendő, hogy a "Gondolat zsebkönyvek" sorozatban 1987-ben megjelent, széles körben használt és nagyon népszerű Bogdán István: Régi magyar mértékek c. könyvében nem szerepel!

Ekler

    (másként:ECLAIR) Egykor igen kedvelt és keresett, és ma újra ismertté váló süteményfajta. Égetett tésztából készült, piskóta alakú fánk, melyet laza csokoládés vagy kevés és ugyancsak laza tejszínkrémmel töltenek meg. Elkészítése

Eleven

    (pl. bors) Régi szakácskönyvekben gyakran olvasható mennyiségi megjelölés, jelentése: egész (nem darált).

Emulgeátor

    Az összeállított, hőkezelt fagylaltot egyneműsítő gép. Tulajdonképpen "lésítenek" vele. Ugyanez a neve annak a "készüléknek", amelynek segítségével a világháborúk idején a cukrászok tejből és vajból tejszínt állítottak elő.

Espékelni

    Régi receptekben gyakori kifejezés. Jelentése: szalonnával megtűzdelni. Ma a Spékelni, vagy tűzdelni a használt kifejezés.

Estragon

    A tárkony (ritkábban a tárkonyecet) régi magyar, később inkább Erdélyben használatos neve. Mit-Mihez

Eszközét megadja

    A megfelelő fűszereket beleteszi (régi receptekben).

Eufrázia

    eufráziavíz: az orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis L.) párlata

Ezerlevelűfű

    1. közönséges cickafark (Achillea millefolium L.)
    2. kolokán - vízialoé,(Stratiotes aloides L.)
    3. sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys L.)

É
Éles

    (lé vagy mártás) Jelentése: csípős, pikáns, fűszerezett, különleges zamatú öntet. Madeira bor, bors, pirospaprika, finomra aprított ecetes gyümölcsök (apró uborka, paprika, vöröshagyma, paradicsom, kis kukorica stb.) ajóka és vajban párolt gomba, leggyakrabban vargánya. A belőlük készített mártás régi hazai szakácskönyveinkben gyakran előfordul.

Ételrend

    Főleg múlt századi leírásokban, regényekben az ebéd fogásainak felsorolása.

Étlap

    Franciaországból, a XVIII. század második felétől származik. Gyorsan elterjedt Európában. A meleg konyhás üzletek írásos, kézbe vehető ételválasztéka. Nálunk a reformkortól népszerűsödött.

lap tetejére



F

Faolaj

    olivaolaj

Farkasalma

    közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis L.)

Fándli

    Német eredetű szó. A csokoládéfőzéshez (de általában a főzéshez) használt nagy, nyeles fém-edény. Cukrászműhelyek fontos tartozéka.

Fehér liliom

    (Lilium candidum), vízhajtóként, menstruációs fájdalmakra, sebekre, égési sérülésekre használt növény.

Fehér üröm

    Artemisia absinthium L., étvágyjavító, enyhe görcsoldó hatású növény, a népi gyógyászat menstruációs fájdalmakra, féregűzésre is alkalmazta

Feketecsalán

    1. varjúmogyoró (scrophularia) 2. csomós görvélyfű (Scrophularia nodosa L.) 3. nagy csalán (Urtica dioica L.)

Fekete leves

    A XVII. századtól, balkáni, ill. török hatásra szomorú-tréfás elnevezése hazánkban a fekete kávénak. (Lásd vele kapcsolatban a Thököly Imre elfogatásáról feljegyzett történeteket!)

Fekete üröm

    (Artemisia vulgaris L.), a népi gyógyászatban étvágy- és emésztésjavítóként, ritkán menstruációs panaszok ellen használt fűszernövény.

Felestököm

    reggeli

Fenegrecom

vagy fenegrecum: foenum graecum, azaz görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.)
Fertály

    1. negyed 2. űrmérték (meszely), kb. 0,35 l, 3. száraz űrmérték (véka), nagysága 20–200 l között változik.

Ferton

    Súlymérték. A hatnegyed ötöde majdnem.

Fertig

    Kész.

Fickó

    Régi kávés kifejezés, a kávézacc neve. (Vendéglőkben a sör kimérésénél a mellécsurgatott ital tréfás megnevezése. A "hanzli" is ilyen mellécsurgatott sört jelentett.)

Finak

    Egykori, főleg a vendéglátással kapcsolatos írásművekben előforduló tartóedény, mely fából készített, dongás vagy egy darabból kivájt volt.

Fiszlya

    A zöldbab neve régies receptekben, leírásokban egyes vidékeken. Pl. Nagyváthy János írta, hogy A XVIII. század elején így nevezték a zöldbabot Csurgón és környékén. Mit-Mihez

Flan

    A XVIII-XIX. század forduló idején kedvelt tejszínes tortácska volt.

Fodormenta

    au. fodorminta(Mentha spicata L. var. crispa (Benth.)), a népi gyógyászat emésztésjavító, szélhajtó célokra használta.

Földi alma

    burgonya, krumpli, régen pityóka.

Folia ferri

    közönséges vasfű

Föld füstje

    orvosi füstike (Fumaria officinalis L.)

Földibodza

    gyalogbodza (Sambucus ebulus L.)

Folyófű

1. kerek repkény (Glachoma nederacea L.)
2. kis télizöld meténg,(Vinca minor L.)
3. aprószulák (Convolvulus arvensis L.)
4. lonc (Lonicera)
5. szárcsalián, szárcsagyökér, (Smilax)
6. szulákkeserűfű, szulákpohánka, (Fallopia concolvulus)

Forrasztófű

1. bablevelű varjúháj (Sedum maximum (L.) Hoffm.)
2. sármányvirág (Sideritis)

Floster

    A tengeren túlról A XVIII. század végétől hozzánk is eljutott, akkoriban fölöttébb népszerű bárital. Szódavízben cherry, diólikőr és citromlé.

Fondant

    Francia eredetű szó. Elkrémesített cukor, így a szaloncukor egyik alapanyaga. Áthúzáshoz, fondant-glasurként (e:glazúrként) és ipari célokra használják. A modern cukrászatban géppel készítik.

Font

    súlymérték, 24 lat (kb. 0,5 kg); az erdélyi font (4 nehezék, 20—32 lat) nagysága 0,36—0,45 kg között változik, de legfeljebb 0,56 kg.

Fordítás

    Az aszúbor törkölyére öntött mustból készített, az eredetihez képest silányabb minőségű ital.

Fordított

    Régi írásokban szereplő kifejezés, a hosszúlépést hívták így az ország egyes területein. Lásd: Fröccs

Frappé

    A XVIII. század második felében, de még a XVIII-XIX. század fordulón is igen kedvelt, és különösen éjjeli mulatóhelyeken kínált, illetve fogyasztott, kásásra hűtött és úgy felszolgált pezsgő.

Fuder

    vagy FUDAR A török utáni időkben nyugat magyarországi, bor szállítására használt nagyobb hordó (és egyben bormérték is = 29-36 akónyi, illetve 16-21 hektoliternyi, helyenként más és más mennyiséget jelentett).

Fütty

    Főleg A XVIII. század második felétől a két világháború közötti időig egyes vidékeinken a kisfröccs vagy a pikoló sör elnevezése. (Egyes vélemények szerint a név azzal magyarázható, hogy olyan kis mennyiséget jelent, ami egy füttyre kiiható.)

Fűszerszám

    fűszer

Fuszulyka

    bab

lap tetejére



G

Gálickő

    kristályvizet tartalmazó réz-, vas- vagy cinkszulfát

Gorelka

    pálinkaféle

Gambrinus

    A sörrel és sörözéssel kapcsolatos legendás történetek hőse. Eredetileg flandriai János hercegről feljegyzett, népmesei ihletésű történetek. A monda szerint a serivás (ezt a régies kifejezést használták nálunk még a század elején is!) hercegből királyt csinált belőle - és általában az ivóból - "Gambrinus Király". Más monda szerint a serfogyasztás "feltalálása" is Gambrinus nevéhez fűződik. A fentiek miatt ábrázolták/ábrázolják Gambrinust királyként vagy söröshordón ülve. Sörfélék, sörözők elnevezése is, cégérek, emléktárgyak, plakátok stb. témája. Egyes vélemények szerint Gambrinussal kapcsolatos a "János-pohár" és "János-áldás" szokások, illetve kifejezések is.

Ganca

    vagy gánica - Főleg múlt századi receptkönyvekben olvasható. Durvára őrölt kukorica- vagy árpalisztből, ritkábban ún. darás lisztből és burgonyából főzött, kanállal szaggatott, hagymás zsíron megpirított, pépes galuskaféleség. lásd még DÖDÖLLE

Garum

    Makrélahalból készült leves. A halat az ókorban, Rómában vérestől-belestől oszlásnak indulni hagyták, majd különböző, főleg keleti eredetű (indiai) fűszerekkel ízesítették és a patriciusok által kedvelt csemege, drága étel volt.

Gábli

    A XVIII. század végén és a század elején a villásreggelit és a tízóraiként fogyasztott nem zónaételeket nevezték így. Krúdy és a kortárs irodalom gyakran használta ezt a megjelölést.

Gasterea

    A monda szerint az asztali örömök istennője. Brillat Savarin Gastereát, mint a tizedik múzsát emlegette.

Gernye

    Régi receptekben a húst, illetve az állatok gerincrészét jelentette. Egyes helyeken népi kifejezésként a két világháborúig is használták.

Gezemice

    Régi étkezések leírásánál a savanyúságként felszolgált "csalamádé" neve. (Egyes esetekben a ragut és általában a vágott zöldsalátát is ezzel a szóval jelölték.) Csalamádé receptek

Glória

    Főleg a XVIII-XIX. század fordulón kínált és éjszakai mulatókban, zenés kávéházakban fogyasztott ital, melyet kávéból és égetett borpárlatból (konyakból) készítettek.

Grana

    vagy Cochenille - Bíbortetűből készített, A XVIII. század végéig használt ételfesték. Lásd még: Cochenille

Gramolata

    A jeges citromlé régies elnevezése.

Grillázs

    Olvasztott cukorba kevert, darált vagy apróra vagdosott mogyoró (mandula, dió, pisztácia). Sütemények ízesítésére, bevonására használják. Lásd még

Gölöndör

    Régies és egyes vidékeken máig használt megjelölése a gombócnak.

Görhe

    vagy görhő vagy görhöny - Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban gyakran szereplő, töpörtyűs zsírral, rozs- és főleg kukoricalisztből készített száraz, lepényszerű sütemény vagy pogácsa. A Szepességben egykor nagyon népszerű volt. Ismert olyan változata is, hogy sárgarépa édesített reszelékével, cukorral stb. kenték meg, sőt egyes helyeken szilvalekvárt is kínáltak mellé. Lásd még

Gyalogtojás

    Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban (Mikszáth, Krúdy stb.) a héjában kínált tojás tréfás megnevezése.

(meg)gyak

    Megszúr, megbök, nyársal - régi magyar kifejezéssel. (Szövegtől függően pajzán jelentése is volt.) Régi hazai szakácskönyvekben, leírásokban fordul elő (pl. Radvánszky).

Gyengegyökér

    orvosi sülyfű (Polygonatum officinale All.)

Gyöngyvirág

    (Convallaria majalis L.), a szívre ható, mérgező növény

Gyürke

    Kenyérvég, sercli, a kenyér levágott végei.


lap tetejére



H

Haluska

    A haluska szlovák eredetű szó – általában többes számban használják: halusky –, s persze galuskát jelent. A mai napig él a szlováksággal érintkező nyelvjárásokban. Tegyük hozzá, a régi szövegekben galuska alatt nem nokedlit kell érteni, hanem minden olyan ételt, amelyet tésztából, vagy bármilyen pépből kiszaggattak, majd vízben megfőztek, vagy lepirítottak.

Halbeszeitl

    Főleg a XVIII-XIX. század fordulón használt kifejezés. Hirtelen, csak az egyik oldalán pirosra sütött pecsenye.

Hangerli

    A felszolgálókendő régies, a szakmában ma is még használatos neve. Eszközök kezelésére (törülgetés), tálak kézhez vételére, meleg tálak megfogására.

Hanzli

    A csaposnál mellécsurgatott sörhab, illetve sörlé.

Hariska

    Tatárka, pohánka, hajdina, Leírása (növény) Latin neve:(Fagopyrum esculentum)

Heringsmauz

    Káposztás hering (A régi étkezési, és így a vendéglői kínálatban a hamvazószerda jellegzetes étele a savanyú tojás mellett.)

Herőce

    Csöröge, zsírban sült tésztaféle. Elkészítése

Himberecet

    málnaecet (v.ö. ném. Himbeer ’málna’)

Hintelék

    Régi kifejezés, amivel a rétest vagy általában a süteményeket vagy ételeket meghintették.

Hippen

    Ostya (Főleg a régi fagylaltozások leírásánál használt kifejezés.)

Hocs-pocs

    Angol ital. Főleg a XVIII-XIX. század forduló idején kedvelték, angol témájú írásokban gyakori. Fehér borból cukorral, fahéjjal, citromhéjjal főzték.

Holipni

    Csőalakú, édes és ropogós ostyafajta. Német területről honosodott meg nálunk. Fagylalthoz, parféhoz kínálták. Napjainkban reneszánszát éli.

Homoktorta

    Vajból, tojássárgájából, cukros citromból, lisztből egyenlő arányú vegyítésben keverték és szilárd tojáshabot adtak hozzá. Együtt hosszú ideig kellett kavargatni, majd mérsékelt melegen és érintés nélkül kellett megsütni. A XVIII. század második felétől kedvelt sütemény.

Hoszpot

    vagy HOCHEPOT - Balkáni eredetű egykor népszerű étel. Ürühúsdarabok sárgarépával, burgonyával és fűszeres lében megfőzve. A XVIII. század második felétől leírásokban, irodalmi alkotásokban gyakran szereplő étel.

lap tetejére



I

Icce

    Itce, Icce (e:ice) = régi űrmérték, 0,84 l. Helyenként és koronként változó, általában 0,7-0,8 dl folyadékot jelölt, de voltak ennél kisebb, illetve nagyobb mennyiségű iccék is, mint pl. a Mátyás király mondái között szereplő cinkotai icce esetében.

Illendő

    Régi, a szakmával kapcsolatos leírásokban, szakácskönyvekben, receptekben szereplő kifejezés. Jelentése: megfelelő, alkalmas, szükséges (pl. darabokra vágni, pirosra sütni).

Indiáner

    Tejszínhabbal töltött csokoládéfánk. Hagyomány őrzi, de nem hiteles, hogy 1834-től a bécsi Theater an der Wien intendánsa, Pálffy Ferdinánd készítette cukrászával, és lepte meg vele a társulatát, majd a bécsieket. Hamar népszerű lett.

Indián pecsenye

    Megkopasztott és teljesen megtisztított baromfi, vastag tésztával vagy agyaggal beborítva és parázsban megsütve.

Inersz

    Besózott, bepaprikázott és hidegen tárolt, esetleg zúzott fokhagymával bedörzsölt liba vagy kacsa hashája.

Ingredientia

    tartalom, hozzávalók

Ír

    kenőcs

Iromba

    Kendermagos tyúk

Iskátula

vagy iskátulya: skatulya, doboz
Isler

    Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. (Neve is a fürdőhely nevéből származik.)

Ispék

    ISPÉKES LEVES - Szárnyas raguleves, melyet belekarikázott tojással sűrítettek, illetve gazdagítottak.

Ispinác

    A legkorábbi magyar nyelvű szakácskönyvekben így írták a parajt, népies nevén a spenótot. Mit-Mihez


Istenfája

    ürömcserje (Artemisia abrotanum L.)

Item

    továbbá

Íz

    1. ujjnyi nagyságú mérték 2. ízület


lap tetejére



J

Janez

    Régi erdélyi étel, töltött gödölye (kecskegida), melyet főleg régi örmény receptek őriztek meg számunkra.

Jilk paszta

    Javítja a felvert tészták minőségét, csökkenti a felületi feszültséget. Emulgeáló hatású. Elősegíti a habképződést.

Jegeskávé

    Különösen A XVIII. század második felétől az első világháborúig divatos kávéházi és cukrászdai készítmény. Tojással díszített tejfagylalt, melyet kávékoncentrátummal ízesítettek és tejszínhabbal díszítve kínáltak.

Ma ismét kezd divatossá válni.
Jerke

    Egyévesnél fiatalabb nőstény bárány.

Julep

    A XVIII-XIX. század fordulótól elterjedt amerikai bárital. Cherry, borsos menta likőr jégdarabokkal keverve. Egykoron szalma-, ma szívószállal kínálják.

Julienne

    (fr.ejtsd:zsülien)

        * A század elejéig kedvelt, francia eredetű különlegesség. Finom gyökerekből, zsenge főzeléknövényekből készített puding alakú, borjúhússal tűzdelve.
        * Mai jelentése: Julienne-re vágás (ejtsd:zsülienre) = "zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség. Lásd: Lyon-i hagyma

Jóasszony módra

    Déd- és nagyanyáink receptjeiben, korabeli szakácskönyvekben, de irodalmi alkotásokban is gyakori megjelölés ételekre, italokra. Jelentése: a kor átlagpolgári ízlése szerinti elkészítésű. Más értelembe: Bőséges belevalókkal készítve.


lap tetejére



K

Kacor

    Görbe pengéjű kés

Kaja

    A Balkánról hozzánk került és egykoron népszerű étel. Metélt tészta fűszeres húsdarabkákkal behintve, összegöngyölítve és megsütve tálalták.

Kakukkfű

    kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.) fűszer.

Kalárisfű

    közönséges spárga (Asparagus officinalis L.) zöldségféle.

Kalafantyula

    Négy sarkán összefogott, belül lekváros sütemény. Lekváros batyu. A század elején nagyon népszerű volt, Kiskunfélegyháza környékén divatozott.

Kálomista mennyország

    A XVIII-XIX. század forduló sokat emlegetett és sok helyen leírt (Mikszáth, Jókai, Móricz stb.) főtt tésztaféléje. Dúsan leöntötték tejfeles zsírral és meghintették vastagon túróval és tepertővel. Ma túrós csuszának mondjuk.

Kanapé

    Hússal borított pirított kenyér.

Kanda

    Régi receptekben gyakori: savóval készített leves.

Kaperli

    Napjainkban már ritkábban használt délszaki fűszernövény. Elsősorban bimbóját hasznosították.

Kapornak

    Kesernyés, sós vízben tartósított fűszernövény. Régen gasztronómiával kapcsolatos leírásokban, receptekben gyakran előfordult. Csemegeként olvashatunk róla. Lásd: Kapornya

Kapornya

    1. A kapornya = kapri, régi nevén kapornya cserje. Fűszert adó növény. Húsételek, mártások, körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez, húskocsonyák, körözöttek és a szoljánka leves egyes változatainak ízesítésére használható fel. 2. kapotnok, kapotnyak,kapotnyakfű, kopotnyakfű, kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum L.)

Kardinál

    Ritkábban a leírásokban "Érsek-ital"-ként is szerepel. A XVIII. század cukrászdáinak, mulatóhelyeinek kedvelt üdítőitala. Borból, mazsolából, ananászból és cukorból készítették, a vendéglátóhelyeken receptje (mely helyi sajátosságként szerepelt) féltve őrzött kincsnek számított. Az üdítőt hidegen (nyári időben jégveremben megőrzött jéggel) hűtve kínálták.

Kardus

    valószínűleg benedekfű (Cnicus Carduus benedictus L.), esetleg máriatövis (Sylibum marianum L.) Gaertn. (Carduus marianus L.))

Kudari

    vagy KATRABÓCA, KATRABUCA - Savóból, aludt tejből, savanyú tejből készített, eleink kínálatában gyakran kínált habart leves. Nagyon sok és érdekes irodalmi alkotásban szerepel. Pl. Gvadányi "Peleskei nótárius"-ában olvashatjuk: "Látván, felesége teríti asztalát, vetrecés pecsenyét, egy tál katrabucát, teve föl, de mivel nem volt látni borát, kulacsomból töltém kettőjük poharát."

Kárdon

    Indiai és mediterrán fűszer és gyógynövény (Takács-mácsonya; latin: Dipsacus) Gyökerének forrázatát kandisszal vegyítve mellfájás ellen használják.

Karlsbadi vacsora

    A XVIII. századvég és a századelő irodalmi alkotásaiban gyakran emlegetett könnyű nyári vacsora (tej, tejeskávé, joghurt szendviccsel, sonkával, kemény tojással, sajttal, vajjal, retekkel, zöldpaprikával, paradicsommal). Általában ivókúrák, gyógykezelések idején fogyasztották, a népszerű fürdőhelyről kapta a nevét.

Kékkő

    1. rézgálic, kénsavas víz 2. kékes színű drágakövek (berill, topáz, korund) közös neve.

Keszőce

    Másként RÖSZTER-ként is olvasható. Nem egészen megfőtt szilvalekvár, vagy más, savanyú gyümölcsből készített mártás. Egyes területeken a savanyított, korpával készített levest is így nevezték.

Kígyótárkony

    talán kígyótrang, azaz kígyógyökerű keserűfű (Persicaria/Polygonum bistorta (Bistorta officinalis Del.)) Gyöktörzsét a népi gyógyászatban vérzés- és gyulladáscsillapítónak használták — utóbbi minőségében belsőleg is. Tőleveleit a spenóthoz hasonlóan főzték meg.

Kindli

    A XVIII-XIX. század forduló idejétől a polgári konyha kedvelt, rituális eredetű süteménye.

Klarifirozni

    Hazai régi szakácskönyvekben, ételleírásokban gyakran olvasható konyha-technikai eljárás. A zavaros lé megtisztítását jelenti.

Klopfolni

    Régi receptek, szakácskönyvek gyakori kifejezése. Jelentése: húsrostokat ütemes veregetéssel fellazítani, kiverni, puhítani, ellapítani.

Klődör

    Régi magyar kifejezés, de egyes nyelvterületek máig használják. Gombócot, derelyét jelent.

Kkókonya

    A legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve. Tájegységenként mást jelent. Szegeden a húsvéti megszentelt keménytojást, Gyergyószéken és a bukovinai székelyek között fonott húsvéti kalácsot jelent.

Konc

    1. állat combja. papírmértékegység, 10 ív

Koporsó

    A XVIII. század végi, századunk eleji, főleg a kárpátaljai és a felvidék kávéházakban nevezték így tréfásan a borovicskát.

Köböl

    Hazai eredetű űrmérték. Eredetileg dongás faedény. Koronként és helyenként változott, általában 62, 94, 125 l (szemes termény, darabos anyag, folyadék). Legismertebbek: bécsi, budai, erdélyi, kassai stb.

Közönséges

    Régi hazai receptekben, szakácskönyvekben, leírásokban, irodalmi alkotásokban stb. nagyon gyakran alkalmazott kifejezés. Jelentése: szokásos, mindennapi, általános.

Kráncli

    A XVIII. század végétől a polgári konyha kedvelt, rituális eredetű süteménye.

Kremzli

    Régi hazai egyszerű népi étel. Reszelt burgonyából, nagyon szegény helyeken vagy ínséges időkben tökből is készítették.

Krupnik

    Régi hazai, de lengyel eredetű étel. Marhahúsleves gyökérrel, sárgarépával, darával, burgonyával és vékony hússzeletkékkel.

Kubéba bors

, kubebamag, kubiom, kubium: (Piper cubeba), Indonézia szigetein honos kúszócserje termése.
Kucia

    Eredetileg szláv területeken kedvelt, de A XVIII. század második felétől nálunk is elterjedt és divatossá lett karácsonyi tésztaféle. Összetétele: törött mák, méz, búza.

Kukoris

    Fonott kalácsféle. Ezzel a régi kifejezéssel ma is találkozunk egyes területeken.

Kukrejt

    Régi receptekben, szakácskönyvekben, leírásokban általánosan használt kifejezés, a mindennapi konyhaművészetben használt fűszernövények gyűjtőneve.

Kukujza

    , vagy kukujsza. Áfonya, vagy más helyeken a csipkebogyó egyes területeken használt megjelölése. (leginkább Erdélyben) Mit-Mihez

Kulics

    Szláv húsvéti kalács, tetején kereszttel. Egyes kutatók véleménye szerint a magyar "kalács" szó is a kulicsból eredeztethető.

Kupa

    Ivó edény, több fajtája ismert, régebben mértékegységként is használták kb.: 5-6 dl, de 1 ókupa = 1,5 liter.

Kupolya

    Dongázott, fedeles liszttartó készség, fűzfa abronccsal megerősítve. Általában mogyorófából készítették.

lap tetejére



L

Laska

    Balkáni eredetű, A XVIII. század második felétől kedvelt lapos tésztaféle reszelt sajttal.

Laktuka

    Salátanövény. Mit-Mihez

Langalló

    Egyes nyelvterületeken a kenyérsütésnél készülő lángos, illetve sült lapostészta-féleség.

Lapocka

    1. lapátka, 2. spatula, 3. fakanál, 4. Sertés és marhahús az első sonka felső része

Lapótya

    Lapos lepény. Fánkhoz hasonló töltött süteményfajta, mely hazánk egyes területein máig ismert különlegesség.

Lapcsánka

    Krumplilepény. Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt krumpli olajban kisütve

Laprezsán

    A XVIII-XIX. század fordulón az irodalmi kávéházakban tréfásan így is nevezték a szilvóriumot.

Laska

    1. metélttészta, 2. a vékonyra kinyújtott tészta, szárazon megpirítva.

Lat

    régi súlymérték, 1,75 dkg. A font 1/32 része.

Lemóni

    citrom

Lentilla

    Lencseliszt, melyet süteményhez, pástétomhoz, pudinghoz használnak.

Liktárium

    Már a XVI. századtól használt, latin eredetű kifejezés. Jelentése: gyümölcsíz, gyümölcskocsonya (préselt gyümölcssajt) - a mai lekvár ősének tekinthető. Pépes, gyógynövényekből készített orvosság, gyomor- és étvágyjavító szer is volt.

Lesuhad

    lefoszlik, leválik, sesüpped

Levescsik

    lestyán, levestikom, levestököm (Levisticum officinale K.)

Liktáriom

    electuarium, liktárium, lekvár, gyümölcsíz

Lisztláng

    finomliszt, igen finomra őrölt, jó minőségű liszt

Lizi

    Nagyobb méretű (egy literes vagy még ennél is nagyobb hengeres testű) söröskorsó. Az elnevezés a Lizinek becézett német sörmérő-kisasszonyok nevéből került hozzánk.

Lorber

    (levél) Babérlevél. (Laurus nobilis L.) Mit-Mihez

Lúdmony

    lúdtojal, lúdtojás

lap tetejére



M

Macskamajom

    A havasi mormotát hívták így a XVI-XVII. században. A belőle készített ételek a korabeli receptkönyvek és leírások szerint drága és kedvelt csemege-ételek voltak.

Macsánka

    Paprikás krumpli

Mácsik

    Hazánkban a XVIII. század elejétől ismert és a népi táplálkozásban szinte mindennapos kifőtt (metélt) tésztaféleség.

Majorság

    Régi leírásokban, irodalmi alkotásokban a gazdasági udvar haszonállatait (háziszárnyasokat elsősorban) jelölték ezzel az összefoglaló kifejezéssel. Pl. tik-majorságból leves = tyúkhúsleves.

Mamaliga

    Eredetileg kukoricalisztből juhtúróval készített tésztaféle, később általában a puliszka neve is.

Manabelli

    Régebben nálunk is kínált, Keletről származó édesség; savanykás hideg rizs cukorral és ún. rózsavízzel.

Mangó dinnye

    Másként borbarack névvel is megtalálhatjuk a XVIII-XIX. század fordulón még befőzésre ajánlott gyümölcsfajtát (pl. Kürti Emilné szakácskönyveiben, de más receptekben is). A gyümölcs is közismert volt déd-és nagymamáink idejében.

Masitana

    A XVIII. század második felétől a XVIII-XIX. század fordulóig igen kedvelt és keresett ital volt. Hideg borcibere meggyből, dinnyeszeletekből, barackból, cukorból és tetszés szerint vízből, illetve ásványvízből.

Maraschino

    v. MARASQUINO - (ejtsd: maraszkinó), szesztartalmú édes ital, melyet különösen a Dalmáciában tenyésző savanyú cseresznyefajból készítenek. Mit-Mihez

Mariage

    Könnyed kvaterkázások mellé apró tea-, illetve csemegesütemény.

Matapan

    Tojásos lepény

Melléklet

    A körítés A XVIII. század elején divatos, a nyelvújítással született szóval.

Meringülő

    Nyeles vízmerő eszköz, vagy szedőkanál.

Meszely

    Régi űrmérték, kb. 0,3 liter folyadék. Más forrás szerint: Meszely = régi űrmérték, 0,42 l

Mérő

    Szemes termények mérésére szolgáló fa- vagy fémedény, mennyisége helyenként és koronként változott. (A púpozását lesimították, "lecsapták", ebből származott a "csapott mérő" kifejezés. Mérő = régi űrmérték, 0,615 hl

Miliacho

    Déli, olasz eredetű kolbászfajta. Lisztből, kenyérdarabokból húslevessel, zsírral és vérrel készítették.

Mirabella

    Sárga, vagy piros szilva (aprószemű, A XVIII. században igen kedvelték és ajánlották befőzésre, pálinkafőzésre édessége miatt)

Mismás

    , vagy Mismis Túrós, barackos vagy szilvalekváros lepény. Keleti, a bibliai területekről került hozzánk is. A gyümölcs húsát megszárították és evés előtt vízben oldották. A sütemény a szírek kedvelt csemegéje.

Mitonage

    Húslé különféle főzelékek készítéséhez (amit óvatosan vagy enyhén kell elkészíteni).

Mony

    A régi magyar nyelvben tojást jelentett.

Murok

    Sárgarépa. Mit-Mihez

Muzsdej

    Fokhagymamártás


lap tetejére



N

Naftali

    A XVIII. században kedvelt, keletről származó, könnyű mandulás sütemény.

Nalesniki

    Orosz-lengyel eredetű vékony, göngyölített tojáslepény. Nagyanyáink korában szívesen kínált előétel volt. Különösen a szabadságharc utáni időkben keletkezett irodalmi alkotásokban fordul elő gyakrabban.

Nantua

    A XVIII. század második felétől elegáns szállodák, éttermek kínálatában szereplő, francia városról elnevezett bársonyos mártás. Tojásételekhez és halakhoz szervírozták. Halkivonattal, rákvajjal és tengeri rákok húsával keverték.

Navarin

    Ürüragu főzelékkel

Nehezék

    Régi magyar súlymérték. A lat 1/4 része, kb. 4,375 gr. XVII-XVIII. századi receptekben, szakácskönyvekben gyakori súlymeghatározás.

Nektár

    Mitológiai kifejezés, az antik istenek italát hívták így, üdőtőital-féleség, édes, zamatos folyadék. Finom, áttört (napjainkban turmixolt) gyümölcsléféle.

Nivernaise

    "Sárgarépa becsinált" olvashatjuk A XVIII. századi szakácskönyvekben. Mázzal bevont karotta és hagyma pecsenyelével.

Nyafülű

    Rókagomba (nyúlfülű). Mit-Mihez

Nyálzó

    Egyszerű ételek, amelyekkel - főleg az erdélyi asszonyok - fonás és beszélgetés közben (a fonóban) egymást kínálgatták (pl. sózott zsírral kent pityóka (burgonya) -, főtt kukorica, pogácsa).

Nyeggencs

    Felvidéki és palóc étel, túró nélküli, a sztrapacskához hasonló galuskaféle.

Nyelízű

    Ilyennek írták le a régi leírások, receptek a jóízű kívánatos ételeket és italokat (pl. nyelízű zöldmáli - budai bor). Jelentését is a "jó nyelni" meghatározásból származtatják.

Nyúlja

    vagy NYUJJA - Régi leírásokban, receptekben a disznó hasi szalonnájához hozzánőtt hosszú izomdarabot jelenti. Káposztás és kásás ételekhez ajánlották.

Nyüszü

    Erdélyi, a leírások szerint jellegzetes lakodalmi pogácsa.

lap tetejére



O

Oladji

    Vajban sütött lisztes vagy daragombóc.

Olio

    Spanyol eredetű éltető leves kolbászból, húsból és zöldségből elkészítve (erőleves-féleség).

Olaszkáposzta

    Régi receptekben, szakácskönyvekben a kelkáposztát írták így. Mit-Mihez

Orgeád

    Régebben nagyon divatos üdítőital. Cukrászdákban, varietékben kínálták: mandulatejből, cukorból és narancsból készült.

Origánfű

    vagy ORIGÁNUM - Régi receptekben, szakácskönyvekben és leírásokban a majoranna szerepel így. Mit-Mihez

lap tetejére



Ö
Öreg

    A régi magyar szövegekben keményet, nagyot, kifejlettet, erőset, darabosat jelent (pl. receptben: "Végy egy öreg tyúkot" - itt nem kort, hanem nagyságot jelöltek a jelzővel!).

Öreglebbencs

    Ugyan úgy készül, mint a lebbencsleves, csak elfőzik a levét.

Öregtál

    Az erdélyi fejedelmek asztalánál (pl. Apaffy Mihály) egy egész állat (pl. szarvas, bárány, birka, malac) tálalására, felszolgálására alkalmas tál. Ilyenen szervírozták a köreteket, de a káposztát is.

Ösztövér

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben gyakori kifejezés. Jelentése: sovány, vékony (pl. "ösztövér berbécs-comb", ösztövér reggeli).

lap tetejére



p

Paganini

    Hosszúkás, középen tojásfehérjéből, mandulából, cukorból és fahéjból készített réteges süteményféle. A hagyomány szerint a nagy hegedüművész szívesen fogyasztotta.

Paki

    Vajas sütemény, közepén lekváros réteggel.

Palte

    Véres lepény (lisztből, fűszeres disznó- vagy baromfivérből, sótlan szalonnából és élesztőből készítik). Formába téve sütik meg, feldarabolják és kirántják.

Pampucka

    vagy PAMPUSKA - Fánk, előbbi szó a palócoknál használatos.

Panad

    Régi receptekben, szakácskönyvekben olvasható. Jelentése: töltelék.

Páponya

    Piros bogyótermésű növény. Egyes területeken zsidócseresznyének, ananászbogyónak is hívják. Régi receptkönyvekben (pl. Zilahy Ágnes) cukorban eltéve télire ajánlják, különleges befőttként.

Pasziánsz

    Apró, tojásfehérje-habból készített könnyű teasütemény. A XVIII-XIX. század forduló idején cukrászdák nagy mennyiségben gyártották, különösen karácsony előtt, mert karácsonyfadíszként vásárolták és használták fel.

Pecsmeg

    Csipkebogyó, csipkebogyólekvár. Mit-Mihez

Pergelni

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben használt szó. Jelentése: pörkölni.

Peterák

    , vagy PETRUSKA A petrezselyem neve egyes nyelvterületeken. Mit-Mihez

Pié

    A XVIII-XIX. század fordulón kedvelt lepény, ill. pástétom (hidegen, melegen, sósan és édesen egyaránt fogyasztották).

Pilácsa

    Kifőtt kockatészta paprikás krumplis vagy káposztás ízesítéssel.

Pinnata

    Régi leírásokban, receptekben, receptkönyvekben a sütőlapot jelenti.

Pint

    Régi űrmérték. Kb. 2 kis icce, 1,4-1,6 liter folyadék. Pint = régi űrmérték, 1,415 l. (A mennyiség helyenként és időnként változott.)

Pipics

    Húsvéti süteményfajta. Kb. három ujjnyi tésztát madárformára egymásra raktak és egy másikkal körbefogták. Tojássárgával megkenve kisütötték. A hímes tojás mellé legényeknek járt ajándékul.

Piroska

    Már a XVIII. században, receptekben és szakácskönyvekben is megtalálható, túrós és lekváros derelyeféle. Egyes nyelvterületeken napjainkban is használt megnevezés.

Pityóka

    Burgonya, krumpli, egyes helyeken a pálinkát is jelenti - PITYÓKÁS a pálinkától = ittas. Mit-Mihez

Piszke

    Egres, köszméte. Mit-Mihez

Pofézni

    Tejben áztatott, tojásban forgatott, zsiradékban sütött zsemleszeletek ( bundás zsemle). Ugyanígy hívták egyes helyeken a velős pogácsát is.

Póka

    Régi hazai leírásokban, receptekben, receptkönyvekben a pulykát jelölték e szóval.

Pokal

    A XVIII. században, a XVIII-XIX. század fordulóig gyakran emlegetett talpas sörös pohár.

Pombál

    A XVIII-XIX. század fordulón kedvelt apró sütemény. Lisztből, tojáshabból készítették, citromos zománccal vonták be, rajta egy szem befőtt cseresznyeszemmel.

Pompos

    Finomlisztből, tejjel kidolgozott, kisebb alakú ünnepi kenyérféleség. Egyes nyelvterületeken "cucorká"-nak is nevezik.

Pozsár

    Régi leírásokban, receptekben, receptkönyvekben a pontyot írták így.

Prokedli

    Egyes nyelvterületeken a brokkolit írták így. Mit-Mihez

Puliszka

    Kukoricalisztből készült étel. Mit-Mihez

Pupos

    A fedő alatt sütött rántottát írták így.

lap tetejére



Q

Quintli

    vagy QUINTEL - Régi mérték, kb. 1/4 lat.


lap tetejére



R

Radóc

    Régi leírásokban, receptekben, receptkönyvekben sós palacsintatésztát jelent, amiben a húst megforgatva, kisütötték ("kirántották").

Relevé

    Az ízelítő (előétel) utáni étel neve.

Reszike

    Régies kifejezéssel a reszelt tészta neve.

Revalenta

    Finom babliszt és borsóliszt keveréke.

Riszolé

    Gyümölcspástétom

Római bab

    A lóbab régies kifejezéssel.

Rozsolis

    Rózsa, narancs, narancsvirág vagy más virágból készített, ürmösszerű fűszerezett ital.

Rőf

    Régi hosszmérték, 0,777 m

Röstöl

    Húst süt.

lap tetejére



S

Salitter

    vagy SZALITTER - Salétromsó

Salvia

    Régi írásokban, receptekben így is szerepel a zsálya. (latin neve után) Mit-Mihez

Sása

    Kenyérbéllel sűrített mártásféle régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben. Pl. így írták a szarvashúshoz: "Sását tegyél alája, az minémüt akarsz, édeset, borsosat."

Sárga lé

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben a sáfrányos lét jelenti.

Savarin

    A nagy gasztronómusról elnevezett érdekes ízű sütemény. Eredetileg vaniliával leöntött élesztős tésztaféle. Ma már hazánkban is gyártanak eltartható, csomagolva szállítható savarint.

Sébedli

    Régi leírásokban, receptekben a szeletke neve.

Sifli

    Tésztaféleség, apró kocka.

Siska

    Egykor külföldön is híres magyar somogyi-bakonyi sertésfajta volt. Makkon hízlalták. A bakonyi siska húsa, szalonnája kibírta a hosszú tengeri utakat is! Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben különböző részei gyakran megtalálhatók, pl. fehérjedús szalonnája kitűnő volt füstölve, sózva egyaránt, főzési alapanyagként.

Smankerli

    Németországból hozzánk népszerűsített sütemény, különösen A XVIII. század második felében kedvelték.

Smarni

    A smarni alatt a mai idősebb nemzedék a császármorzsát érti. A szó forrása a morzsolt vagy kis darabokra vágott, zsírban sült tésztafélét jelentő német schmarn kifejezés, amelynek első hazai megjelenését a Magyar nyelv történeti-etimológiai szótára egy 1835-ös adathoz köti. Simai Kristóf kéziratában negyven évvel korábban leírta!

Smórlni

    Régi kifejezés, főzési, illetve párolási eljárás. Jelentése: fedéllel leborított lábasban igen kevés vízzel történő fonnysztás.

Sorol

    Régi magyar leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben olvasható. Jelentése: sodor, kever, forgat.

Sörivó kellékek

Bögre
Általában a komló termését utánozó formájú, fületlen vagy füles sörös pohár

Csellek
Füles, vagy fületlen, vagy alacsony fülű ívóeszköz

Csizma
Csizma formájú kerámia vagy üveg, általában 1/2 literes vagy nagyobb űrtartalmú. (Ahol ilyen serivó készség volt csak a vendéglátóhelyen, a vendégnek vigyáznia kellett, mert ha nem ismerte a csizmából ivás fortélyát, az egész adag az arcába löttyent!)

Csobolyó, korsó, kupa

    Népi, általában fából készült serivó készség, Fedeles vagy fedél nélküli. (Általában ónból, keménycserépből, ritkábban és újabban porcelánból és üvegből is készítik.)

Karajozott korsó

    Több szájra kiképzett peremmel

Pohár, pokal

    Általában két fajtája van: ún. Pisztoly és ún. Stucni/vágott.

Spelunka
    Szolidabb, inkább egyszerű (szegényes) berendezésű ivó. Városszéli kocsma, ahol egy-két ételt is lehetett kapni, de a fő kínálat a pálinka és a bor volt. Általában a Felvidéken spelunkának nevezték a rossz hírű vendéglátóhelyeket, amit a Dunántúlon "Böcsületveszejtő"-nek becéztek.

Spongada

    A XVIII. század második felétől kedvelt, tejszínnel, tojásfehérjével, vaniliáscukorral és maraszkinóval készített fagylaltkülönlegesség.

Sprosedli

    Krúdy idejében, főleg a Nyírségben az apró káposzta megnevezése (vö: Prokedli) Mit-Mihez

Staubozás

    Régi kifejezés, liszttel sűrítést jelent.

Stufató

    A reformkortól divatos ételkülönlegesség. Vöröshagymával, babérlevéllel, gyökérrel, szilvával, narancshéjjal kirakott lábosban párolt marhahús és sonka, vagy tűzdelt füstölt nyelv.

Strudli

    Német földről hozzánk érkezett és A XVIII. században elterjedt rétesfajta.

Suhajda

    (szelet) Suhajda János (1886-1946) csokoládégyáros világhíressé lett készítménye: csokoládéformába helyezett csokoládé-krémes sütemény.

Sufa

    , vagy ZSUFA - Sodóféleség. Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben szerepel.

Sutulás

    Söprő (pálinka), igen rossz minőségű, hitvány égetett szesz-fajta. Az ún. sutulás-eljárással készítették A XVIII. században a leggyengébb minőségű, de erős gyümölcspárlatokat. Olcsósága miatt volt nagyon kelendő.

Sz
Szálal

    (meg szálal) - Régi kifejezés. A zöldséget (pl. a káposztát) szálasra vág, szálanként szétszedi.

Szatyorás

    Egyes helyeken a tejjel habart lecsó neve.

Szemer

    Régi orvosi súlymérték, 0,0729 g. Innen származik a régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben használatos kifejezés: szemernyi fűszer. Igen kis mennyiséget jelent.

Szerecsen ingben

    A XVIII. század társasági életében volt kedvelt édesség: csokoládés felfújt, tejszínhabbal.

Szerszámoz

    , vagy SZERSZÁMÁT MEGADJA - Régies kifejezés: megfűszerszámozza, ízesíti.

Szénafánk

    Régi dunántúli (Zalában gyakoribb) gombóc formájú, krémmel töltött ünnepi fánk.

Szivárkoztat

    Régi receptekben, szakácskönyvekben gyakori kifejezés. Jelentése: leszivárogtat. Hagyja a vizet az ételneműről lassan eltávozni.

Szottyos

    Túlérett, leveses, bőlevű.

Szömörcsög

    Egyes helyeken a gombóc, gömb, galuska neve, illetve formája (utóbbira pl. szömörcsög-gomba).

Szulakov

    Orosz eredetű, A XVIII. század második felétől népszerű levesféle. Vagdalt ürü-, marha- vagy sertéshúsból készítették savanyú káposztával, vörös répával. Fűszerekkel gazdagon ízesítették.

Szuszinka

    A Felvidéken és a palócoknál a szeletelt, aszalt gyümölcsöt hívták így.

lap tetejére



T
Tábla

    A régi magyar leírásokban, visszaemlékezésekben, fejedelmi és főúri udvartartásban a XVIII. század végéig az asztalt jelentő kifejezés. Szövegtől függően olyan deszkalapot is jelentett, melyen ételt készítettek vagy szárnyast kopasztottak. Nagyobb helyigényű konyhai műveleteket végeztek rajta. (Például mézeskalács formázása)

Talmon

    Háromszögletes formájú, réteges sütemény.

Tarhó

    Egyes helyeken a joghurtot nevezik így.

Temfelés

    A „temfelés, temfeld meg” kifejezés gyakran szerepel a kéziratban, s anélkül, hogy a botcsinálta nyelvészkedés bűnébe esnék, feltételezem, hogy ez a szó a német Dampf: gőz, illetve dämpfen: ételt párol szóból magyarosodott.

Tengeri szöllő

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben a ribiszkét jelöli e szó.

Tik, tikmony

    Tyúk, tyúktojás.

Tocsogós

    A két világháború közötti időben, elsősorban a Déldunántúlon kedvelt és kínált túrósrétes fajta.

Tócsni

    Reszelt krumpliból és hagymából, tojással liszttel összegyúrt, zsírban kisütött krumplilepény. Más helyeken "lapcsánka"-nak is nevezik

Tojásszék

    Régi magyar kifejezés, a tojás sárgáját jelenti.

Trágyál

    (meg) TRÁGYÁL - Egykori leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben szereplő kifejezés. Jelentése: különféle fűszerekkel meghint, ízesít.

Tribulka

    Szlávoktól átvett étel volt: póréhagyma sajttal és vajjal.

Triszené

    Borba és lekvárba mártogatott jeges zsemleszeletkék.

Trüfli

    vagy trüfel - Régies kifejezéssel szarvasgomba. Tölgyesekben, főleg Franciaországban termő, jellegzetes ízű, illatú és fekete színű. Ismert zamatosító és díszítő. Konzerválják és a világ minden tájára eljuttatják. Érdekesség, hogy idomított sertésekkel, kutyákkal kerestetik és túratják elő a földből.

Tyukmajorság haszna

    vagy TYUKHASZON - Régies kifejezés. Jelentése: tojás.

Turbolya

    Édeskés fűszernövény (Anthriscus cerefolium). Mit-Mihez

Tungeri

    A XVIII. század második felétől divatos étel. Hagymával, paprikával, liszttel sűrített levesben kifőzött vékony füstöltsonka szeletek.

lap tetejére



U
Uborkafű

    Befőzéshez ajánlott fűszerek: kapor, szöllőlevél, meggyfalevél csomóban (XVIII-XIX. század fordulós befőzési tanácsadásokban szereplő kifejezés). Mit-Mihez

Uka

    Hadifoglyok által leírt szibériai levesféleség.

Usha

    gyakori szegények levese, főtt halból készül darával sűrítve.

Uski

    Lengyel eredetű csemege. Apró fánkocskák húsvagdalékkal és erdei gombával (főleg vargányával) töltve, erősen fűszerezve.

Úri gomba

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben főként a vargánya, másutt a csiperkegomba neve. Mit-Mihez

lap tetejére



Ü

Ültetett tojás

    Rántottasütőbe kis tojás nagyságú vaj és egy pohár tejföl kerül. :Fölforralták, beleütöttek 3-4 tojást. Megsózták, reszelt sajttal meghintették. :Keverni nem volt szabad. Kávéházakban, mulatókban kitűnő, gyors bor- és sörkorcsolya volt.

lap tetejére



V

Varen

    Sós vízben kifőzött, burgonyalisztből készített és sajttal töltött fánk.

Vatruski

    A XVIII-XIX. század fordulón készítették. Félköralakú, lekvárral, gyümölcskocsonyával vagy sajttal töltött élesztős sütemény.

Veluutée

    A XVIII-XIX. század forduló úri konyhájának készítménye: szárnyaslével vargánya gombából, nyers sonkából és borjúhús-szeletkékből készített, fűszerezett mártás.

Véndő

    Zsírosbödön

Verdung

    Régi űrmérték, kb. 0,2 liter.

Verescsipke

    Régi leírásokban, receptekben, szakácskönyvekben a vadrózsa áltermését a csipkebogyót olvashatjuk így.

Vetrece

    Már a XVI. századtól leírt és kínált bizonyos fajta gulyás, illetve pörköltféle étel. Napjainkra a tokány egy fajtája, Erdélybol hozott savanyú étel, mely marhahúsból füstölt szalonnával és tejföllel készül.

Vierge

    XVIII-XIX. század fordulós parfé-féleség. Francia eredetű. Tejszínhabból, cukorból, maraszkinóból (cseresznye fajta), habkoszorús süteménnyel tálalva, cseresznyével és ostyával kínálták. Mind a készítése, mind a tálalása, mind a felszolgálása külön felkészültséget igényelt!

Vincellér

    Borász.

Vinetta

    Padlizsán (Solanum melongena), tojásgyümölcs, törökpaprika. Erdélyben még ma is így nevezik.Mit-Mihez

Vulcains

    A francia konyha hatása a XVIII-XIX. század fordulón: pirított tésztából kis kenyérkék, melyet tejben áztattak és vajban megsütöttek.

lap tetejére



W
Waterzooi

    Többféle tengeri hal összevágva, zöldséggel megpirítva, petrezselyemmel, kakukkfűvel, babérlevéllel és sóval, nagyon kevés vízben összefozve.

lap tetejére



Z

Zaja

    Göngyölített rétes. Marha vagy gyönge csibehúsal, illetve vagdalékkal töltve. :Nálunk a görögös változata, a réteges tészta-pástétom divatozott a XVIII-XIX. század forduló idején.

Zakotás

    Disznóhússal főzött sok saláta, tárkony, petrezselyem, hagymaszár csomborral, tojással és tejjel feleresztve.

Zamiska

    Kukoricadarából főtt kása.

Zampone

    Füstölt húsféleség. Vagdalt disznóhús, vese, zsír és fűszerekkel disznóláb kicsontozott belsejébe töltve és megfüstölve.

Zatterka

    Kukorica és búzadarából készült reszelt tészta, melyet cukros tejjel öntöttek meg. Eredetileg rituális különlegesség volt.

Zitronell

    A limonádé régiesen.

Zurboló

    vagy ZÖRBÖLŐ - a házi tejfeldolgozás, illetve a vajkészítés eszköze volt.

Zuzurka

    Tejes és rántott levesbe készített morzsolt tészta, melyet a déli megyékben régebben kedveltek.

Zs
Zsázsa

    Hazánkban csak itt-ott termesztett konyhakerti növény, olajtartalmú. Fűszer- és gyógynövény (Lepidium sativum). Mit-Mihez

Zsardinetto

    Vegyes gyümölcsöstál.

Zsendice

    Hűsítő italféleség. Birkatejből készítették. A gomolyasajt maradék savója túródarabkákkal.

Zsufa

    Fűszeres, savanyú, híg, tojásos, krémes állagú mártás. Sáfránnyal is szokták ízesíteni, színezni.