
Évekkel ezelőt Olaszországban ettem egy spenótos gombócot, ami a nem a megszokott spenótos gnocchi volt. Egy pár napja, Sziszinek spenótot főztem ebédre, és gondoltam, hogyha már a spenót úgyis kéznél van, mi lenne ha egy kicsit mást főznék magamnak. Elővettem hát az olasz szakácskönyvemet, a híres ezüstkanalat Il cucchiaio d'argento és körbenéztem, hátha találok valamit. Nagy örömömre megtaláltam a híres malfatti receptjét.
Persze, egy kicsit átalkítottam, egy kicsit húsvétiasra, úgyis mindjárt itt lesz.
Hozzávalók:

50g sonkát apróra vágva
220g spenót párolva, csíkokra vágva, kinyomkodva
1 tojás nyersen
1 tojás főzve, apróra vágva
75g túró és 35 g juhtúró vagy 110g ricotta
10g parmezán, ha lehet frissen reszelve
1g őrölt bors
1/2 kk szerecsendió
10 ek / 120g gríz
liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével alaposan összekeverjük. kis gombócokat formázunk belőle, majd lisztbe forgatjuk. Próbafőzést csinálunk sós vízben. Ha túl puhának találjuk, egy kevés grízt még keverhetünk bele. A lisztréteg szépen összefogja majd. Miután a gombóc feljött a víz tetejére szűrőkanállal kivesszük és lecsepegtetjük. Tálaláskor egy serpenyőben olivaolajas vajat hevítünk amibe finomra vágott fokhagymát és rozmaringot dobunk. ebbe átmelegítjük pirítjuk a gombócokat. frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
tipp: én egy kevés tormás tejszínnel leöntve ettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése